Komplexní realitní služby | toprealservis.cz

Zlato, aneb jak investovat a nenaletět.

Zlato, aneb jak investovat a nenaletět. | toprealservis.cz

Datum vydání článku: 18.01.2023 08:58
Autor: Rostislav Šťastný

Zlato, stříbro i platina vstoupily do roku 2023 správnou nohou a jako jedny z mála komodit dokázaly v prvních obchodních dnech posilovat. Zdá se, že investoři hledají zajištění pro období, které má být podle odhadů náročné zejména pro ty, kdo mají peníze v akciích.

V letošním roce 2023 očekáváme, že bude z hlediska cen investičních kovů příznivý. V jejich prospěch totiž hovoří nejen předpokládaná recese a riziko poklesu cen akcií, ale také vyhlídky na oslabení amerického dolaru. V neposlední řadě na trh působí i zvýšená pravděpodobnost, že se inflace ve střednědobém výhledu nevrátí na hladinu 2-3 %, ale ustálí se okolo 4 %," říká komoditní stratég Ole Hansen ze Saxo Bank.

Já se domnívám, že inflace v ČR bude i v letošním roce dvouciferná. Po zlatu i stříbru bude nadále poptávka nejen ze strany investorů, ale především ze strany centrálních bank, jež by měla tlumit případné propady na trhu. Tato situace zároveň přitáhla pozornost i podvodníků.

Drahé kovy jsou považovány za bezpečnou investici v období nejistoty. Jejich cena je teď v některých dalších měnách na rekordních hodnotách, a lze předpovídat jeho další růst. To sebou však přináší nemalé riziko falzifikátů zlatých (i stříbrných) slitků, které se objevily nejen na českém trhu. Tyto padělky sice mají správnou hmotnost, ale neobvykle silnou tloušťku a rozměr. Také barva není zcela typická, avšak neznalý zájemce o výhodnou koupi, snadno podezřelé aspekty přehlédne. A aby ne, když cena je tak lákavá.  

A jak z toho ven?

Investujte a nakupujte vždy u prověřených obchodníku, prostřednictvím školeného personálu. Důležité je, aby obchodník měl kamenné prodejny a garanci zpětného odkupu.  Cena zlata zřejmě ještě poroste. A spolu s růstem ceny, poroste i aktivita podvodníků, nenechte se nalákat na „výhodnou“ koupi. Poznali jste na fotce který slitek je v pořádku? Vlevo je pravý zlatý slitek a vpravo ten falešný.  

Upozorňuji, že se nejedná o jedinou možnou falešnou variantu!  Ve světě koluje mnohem více, ať už v druhu kovu, gramáži, slitků i mincí.

 

Investujte chytře, investujte se mnou   Rostislav Šťastný 

 

E-mail: stastny@toprealservis.cz  

GSM: +420 739 930 171 

Kontakty

Sídlo: Denisova 263, Pražské Předměstí, 566 01 Vysoké Mýto

Email: info@toprealservis.cz

Tel.: +420 774 724 404

Tel.: +420 739 930 171

IČ: 14244365

DIČ: CZ14244365

Sociální sítě

© 2024 TOPREALSERVIS s.r.o.

Vytvořil: Dominik Šmotek | Mapa webu